Categorii
Electrice

Ce trebuie sa stim despre mentenanta instalatiei electrice

Rate this post

Potrivit furnizorilor de energie electrică, pentru buna funcționare și păstrare a unor parametri optimi, este recomandat să verificăm periodic problemele apărute la instalația electrică și chiar efectuarea unor reparații în cazul în care se descoperă existența acestora. Cu alte cuvinte, orice consumator are obligația de a asigura o mentenanță regulată pentru a respecta toate standardele impuse, însă și pentru a rămâne în siguranță.

La cine putem apela pentru mentenanța unei instalații electrice?

Așa cum știm, consumatorii electrici se împart în doua categorii, și anume: industriali, respectiv domestici. Indiferent de care sunt ei, au obligația dea a realiza, așa cum am menționat anterior, o verificare periodică pentru a putea remedia din timp orice deranjament constatat.

Iluminat de urgenta si evacuare

În cazul operațiilor care se desfășoară la nivel industrial, de cele mai mutle ori, există persoane angajate special pentru a menține o ordine din punct de vedere a controlului instalației electrice și menținerea sa în stare optimă. Aceștia intervin oricând este necesar, atât asupra a ceea ce se află la exterior, cât și la interior. Desigur, complexitatea este cu mult mai mare datorită utilizării industriale e energiei electrice.

Pentru ceea ce ține de instalațiile domestice, ficare consumator individual are misiunea de a-și găsi un electrician cu atestat ANRE și experiență în domeniu. Așadar, și aici există două opțiuni: apelarea la o persoană calificată și specializată în mentenanța energiei electrice, fie (așa cum este recomandat) la o firmă nișată care poate oferi și o garanție pentru serviciile prestate, a cărei echipă este formată din membri atestați din punct de vedere legal și care oferă o gamă largă de servicii la prețuri corecte și bine definite încă dinainte de a înepe lucrarea propriu-zisă. Dacă există cazuri în care lucrarea este de o complexitate mai ridicată, o firmă îți poate oferi avantajul de a beneficia de tot personalul necesar, trimițând echipe de câte 2-3 sau mai mulți electricieni, astfel încât orice consumator să se poată bucura de o finalizare a lucrării mult mai eficientă și sigură.

În ce constă mentenanța instalației electrice?

E bine de știu faptul că tipul de consumator nu reprezintă o problemă. Așadar, indiferent că e vorba de o persoană fizică sau o firmă, chiar și de situație, poți efectua o mentenanță a instalației electrice. De altfel, aceasta e necesară să fie efectuată atât în timpul execuției lucrărilor, la finalizarea acestora, cât și după punerea în funcțiune propriu-zisă. Prin urmare, dacă te întrebi ce include sau în ce constă mentenanța instalației electrice, este bine de știut că e vorba de verificarea și întreținerea următoarelor lucruri:

  • cirucitele electrice și legăturile cu tabloului electric;
  • izolațiile;
  • siguranțele automate;
  • conductorii;
  • prize uzuale și speciale;
  • alte aspecte tehnice ce țin de instalația electrică.