Potrivit furnizorilor de energie electrică, pentru buna funcționare și păstrare a unor parametri optimi, este recomandat să verificăm periodic problemele apărute la instalația electrică și chiar efectuarea unor reparații în cazul în care se descoperă existența acestora. Cu alte cuvinte, orice consumator are obligația de a asigura o mentenanță regulată pentru a respecta toate standardele impuse, însă și pentru a rămâne în siguranță.

La cine putem apela pentru mentenanța unei instalații electrice?

Așa cum știm, consumatorii electrici se împart în doua categorii, și anume: industriali, respectiv domestici. Indiferent de care sunt ei, au obligația dea a realiza, așa cum am menționat anterior, o verificare periodică pentru a putea remedia din timp orice deranjament constatat.

Iluminat de urgenta si evacuare

În cazul operațiilor care se desfășoară la nivel industrial, de cele mai mutle ori, există persoane angajate special pentru a menține o ordine din punct de vedere a controlului instalației electrice și menținerea sa în stare optimă. Aceștia intervin oricând este necesar, atât asupra a ceea ce se află la exterior, cât și la interior. Desigur, complexitatea este cu mult mai mare datorită utilizării industriale e energiei electrice.

Pentru ceea ce ține de instalațiile domestice, ficare consumator individual are misiunea de a-și găsi un electrician cu atestat ANRE și experiență în domeniu. Așadar, și aici există două opțiuni: apelarea la o persoană calificată și specializată în mentenanța energiei electrice, fie (așa cum este recomandat) la o firmă nișată care poate oferi și o garanție pentru serviciile prestate, a cărei echipă este formată din membri atestați din punct de vedere legal și care oferă o gamă largă de servicii la prețuri corecte și bine definite încă dinainte de a înepe lucrarea propriu-zisă. Dacă există cazuri în care lucrarea este de o complexitate mai ridicată, o firmă îți poate oferi avantajul de a beneficia de tot personalul necesar, trimițând echipe de câte 2-3 sau mai mulți electricieni, astfel încât orice consumator să se poată bucura de o finalizare a lucrării mult mai eficientă și sigură.

În ce constă mentenanța instalației electrice?

E bine de știu faptul că tipul de consumator nu reprezintă o problemă. Așadar, indiferent că e vorba de o persoană fizică sau o firmă, chiar și de situație, poți efectua o mentenanță a instalației electrice. De altfel, aceasta e necesară să fie efectuată atât în timpul execuției lucrărilor, la finalizarea acestora, cât și după punerea în funcțiune propriu-zisă. Prin urmare, dacă te întrebi ce include sau în ce constă mentenanța instalației electrice, este bine de știut că e vorba de verificarea și întreținerea următoarelor lucruri:

 • cirucitele electrice și legăturile cu tabloului electric;
 • izolațiile;
 • siguranțele automate;
 • conductorii;
 • prize uzuale și speciale;
 • alte aspecte tehnice ce țin de instalația electrică.
4.6/5 - (42 votes)

29 replies on “Ce trebuie sa stim despre mentenanta instalatiei electrice”

 • Avatar of Andrei Mahbed
  Andrei Mahbed
  29.10.2023 at 09:00

  Este important sa tinem cont de faptul ca mentenanta instalatiei electrice este esentiala pentru siguranta noastra si a imobilului. Monitorizarea periodica a acestora si remedierea eventualelor probleme sunt cruciale pentru a preveni incidente neplacute.

 • Avatar of Anamaria Barbaneagra
  Anamaria Barbaneagra
  31.10.2023 at 21:00

  De asemenea, ar fi bine să angajăm un specialist în domeniu pentru a se asigura că întreținerea instalației electrice este făcută corect și în conformitate cu normele de siguranță.

 • Avatar of Alexandra Căpreanu
  Alexandra Căpreanu
  01.11.2023 at 21:00

  Chiar și o mică defecțiune a instalației electrice poate cauza mari probleme, de aceea este important să fim la curent cu regulile și normele de mentenanță.

 • Avatar of Delia Cel Tradet
  Delia Cel Tradet
  06.11.2023 at 21:00

  Este important să avem cunoștințe despre mentenanța instalației electrice pentru a ne asigura siguranța și buna funcționare a acesteia.

 • Avatar of Claudia Constantinescu
  Claudia Constantinescu
  07.11.2023 at 21:00

  În plus, este important să avem cunoștințe despre cum să identificăm și să remediem defecțiunile minore ale instalației electrice pentru a evita intervenții costisitoare ulterioare.

 • Avatar of Valentina Stoica
  Valentina Stoica
  17.11.2023 at 09:00

  Este esențial să cunoaștem regulile și normele de mentenanță pentru a ne asigura că instalația electrică funcționează în siguranță și eficient.

 • Avatar of George Popa
  George Popa
  20.11.2023 at 09:00

  Mentenanta corecta a instalatiei electrice este vitala pentru siguranta si functionarea eficienta a acesteia.

 • Avatar of Luca Constantinescu
  Luca Constantinescu
  21.11.2023 at 09:00

  O mentenanță bună a instalației electrice poate preveni accidentele și asigură o funcționare optimă a acesteia.

 • Avatar of Florina Tecuceanu
  Florina Tecuceanu
  01.12.2023 at 09:00

  Orice lucrare de întreținere a instalației electrice ar trebui să fie efectuată doar de personal calificat și autorizat.

 • Avatar of Andreea
  Andreea
  01.12.2023 at 21:00

  Trebuie sa avem grija la conexiunile electrice si sa le verificam periodic pentru a evita problemele sau chiar accidentele.

 • Avatar of Florin
  Florin
  02.12.2023 at 09:00

  Pentru a ne proteja de incendii și scurtcircuite, trebuie să verificăm și să înlocuim în mod regulat echipamentele electrice deteriorate sau învechite.

 • Avatar of Adrian Hatmanu
  Adrian Hatmanu
  02.12.2023 at 21:00

  Important este să ținem cont de instrucțiunile producătorului și să respectăm cu strictețe normele de siguranță în realizarea mentenanței.

 • Avatar of Diana
  Diana
  04.12.2023 at 21:00

  Este important să avem grijă la împământarea corectă a instalației electrice pentru a evita electrocutările.

 • Avatar of Teodor
  Teodor
  11.12.2023 at 21:00

  Nu ezitati sa apelati la un specialist in mentenanta instalatiilor electrice pentru a va asigura de functionarea corecta a acestora.

 • Avatar of Cristian Adrelean
  Cristian Adrelean
  14.12.2023 at 09:00

  Foarte important este să înlocuiți cablurile deteriorate sau cu izolație învechită pentru a preveni scurtcircuitele și incendiile.

 • Avatar of Andra Ilie
  Andra Ilie
  28.12.2023 at 09:00

  Este esențial să avem cunoștințe despre instalația electrică pentru a preveni accidentele și a asigura un mediu sigur în locuința noastră.

 • Avatar of Roxana Jurovschi
  Roxana Jurovschi
  01.01.2024 at 21:00

  Este recomandat să efectuăm verificări periodice ale instalației electrice pentru a identifica eventuale probleme și a le remedia înainte de a se agrava.

 • Avatar of Irina Rosu
  Irina Rosu
  05.01.2024 at 09:00

  De asemenea, trebuie să fim atenți la utilizarea corectă a prizelor și întrerupătoarelor pentru a preveni suprasolicitarea instalației electrice.

 • Avatar of Alina Iordanescu
  Alina Iordanescu
  05.01.2024 at 21:00

  Este important să avem o monitorizare constantă a tensiunii și a consumului de energie pentru a preveni suprasolicitarea instalației electrice.

 • Avatar of Raluca Oncea
  Raluca Oncea
  18.01.2024 at 21:00

  Trebuie să fim atenți și să respectăm normele de siguranță în timpul mentenanței instalației electrice pentru a evita incidentele neplăcute.

 • Avatar of Anamaria Barbaneagra
  Anamaria Barbaneagra
  19.01.2024 at 09:00

  Dacă avem îndoieli sau întrebări cu privire la mentenanța instalației electrice, trebuie să apelăm la un specialist pentru a ne oferi sfaturi și soluții potrivite.

 • Avatar of Robert
  Robert
  19.01.2024 at 21:00

  Pentru a preveni riscurile de incendiu sau electrocutare, este important să verificăm regulat starea cablurilor și a echipamentelor din instalația electrică.

 • Avatar of Sebastian
  Sebastian
  24.01.2024 at 09:00

  Pentru a evita problemele și a asigura funcționarea corectă a instalației electrice, este recomandat să efectuăm o mentenanță periodică și să verificăm în mod regulat cablurile și echipamentele.

 • Avatar of Mădălina Ursu
  Mădălina Ursu
  25.01.2024 at 09:00

  O mentenanță adecvată a instalației electrice asigură siguranța locuinței și previne accidentele neplăcute.

 • Avatar of Amalia
  Amalia
  26.01.2024 at 21:00

  Este esențial să fim atenți la semnalele de avarie sau deteriorare a instalației electrice și să le remediem imediat pentru a evita consecințe grave.

 • Avatar of Anamaria Păcuraru
  Anamaria Păcuraru
  27.01.2024 at 21:00

  Întreținerea regulată a instalației electrice este crucială pentru prevenirea accidentelor și asigurarea funcționării în siguranță.

 • Avatar of Mihaela Ursu
  Mihaela Ursu
  28.01.2024 at 09:00

  Cialis și Tadalafil sunt de fapt aceeași substanță activă, adică Tadalafil, care este utilizată pentru tratarea disfuncției erectile. Diferența dintre ele poate fi data de preț, dozare sau producători, dar în ceea ce privește eficacitatea și efectele lor, nu există diferențe semnificative.

 • Avatar of Beatrice Baciu
  Beatrice Baciu
  03.02.2024 at 21:00

  Movie theaters, also known as cinemas, are places where people go to watch movies on a big screen. They typically have multiple screens and show a variety of movies, including new releases and older films. Movie theaters usually charge an admission fee for entrance, and often offer concessions such as popcorn, candy, and soda for purchase. The movies are typically shown in a dark room with comfortable seating, allowing the audience to fully immerse themselves in the film. Some movie theaters also offer special features such as 3D or IMAX screenings. Overall, movie theaters provide a shared experience for moviegoers to enjoy the latest films in a communal setting.

 • Avatar of Claudia Constantinescu
  Claudia Constantinescu
  15.02.2024 at 21:00

  The format of an ocean or marine report usually includes the following information:

  1. Title: This should clearly state that the document is an ocean or marine report.

  2. Introduction: This section provides a brief overview of the purpose and scope of the report. It should include background information on the specific ocean or marine topic being discussed.

  3. Methodology: This section details the methods and tools used to collect the data for the report. It explains how the information was obtained and analyzed.

  4. Findings: This section presents the main findings of the report. It may include statistical data, charts, tables, or maps to illustrate the information. The findings should be organized in a logical and clear manner.

  5. Analysis: This section provides an in-depth analysis and interpretation of the findings. It may include comparisons to previous data, identification of trends or patterns, and explanations of any significant findings.

  6. Recommendations: This section offers suggestions or recommendations based on the findings and analysis. It may propose solutions to any identified issues or provide suggestions for future research.

  7. Conclusion: This section summarizes the main points discussed in the report and reiterates its significance. It should also highlight any limitations or areas for further investigation.

  8. References: This section lists the sources cited in the report. It should be formatted according to the appropriate citation style (e.g. APA, MLA).

  9. Appendices: This optional section includes any additional information or data that supports the main report but is not necessary for understanding the main points. This may include raw data, interview transcripts, or detailed methodology descriptions.

  10. Acknowledgments: This section acknowledges individuals or organizations that have contributed to the report or provided support during its creation.

  It is important to note that the exact format and content may vary depending on the specific requirements or guidelines provided by the organization or publication for which the report is being prepared.

Comments are closed.