Stabilizatorii de tensiune sunt dispozitive de care cu siguranță ați auzit. Ghicirea funcției lor poate fi relativ simplă, în acest articol vom încerca să explicăm exact ce sunt și când ar trebui să fie utilizați. Scopul lor este, de fapt, de a preveni deteriorarea aparatelor conectate la rețeaua electrică a unei case, a unui birou sau a unei companii.

Ce funcție deservește un stabilizator de tensiune?

Acesta este unul dintre cazurile în care funcția unui dispozitiv poate fi ghicită direct din numele său. Stabilizatorii de tensiune servesc tocmai la menținerea tensiunii energiei electrice, în limite de oscilație restricționate și tolerabile de către dispozitivele conectate la rețeaua electrică. Pentru a utiliza o metaforă, stabilizatorul poate fi comparat cu o pâlnie.

Datorită unui transformator și a unor ajustări electronice, tensiunea așteptată iese întotdeauna din partea îngustă a pâlniei, cu o fluctuație marginală egală de obicei cu 1%, deci absolut neglijabilă. Fiecare abatere a curentului, de fapt, este redusă la limită în câteva milisecunde, fără a provoca daune dispozitivului către care este direcționat.

Când trebuie utilizat stabilizatorul de tensiune?

Stabilizatorii de tensiune sunt utilizați în general în zonele în care tensiunea – atât în sistemele monofazate, cât și în sistemele trifazate – poate fi diferită de cea așteptată.

Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, într-o zonă care se află la capătul unei linii electrice și, prin urmare, departe de cabina de alimentare. Într-un astfel de loc, în unele momente, tensiunea poate suferi modificări care o pot aduce atât sub, cât și peste procentul tolerat, adică 10%.. În acest caz, instalarea unui stabilizator la intrarea în rețeaua internă va servi la evitarea defecțiunilor bruște ale dispozitivelor conectate la rețeaua în sine.

Un stabilizator de tensiune ajută la economisire?

Este adevărat că instalarea unui stabilizator poate duce la costuri mai mici ale consumului de energie electrică? Răspunsul este da, dar trebuie făcută o distincție. Reducerea consumului poate fi realizată în special pentru utilizatorii care au o utilizare ridicată a energiei electrice, cum ar fi cele industriale. Într-o locuință civilă, dimpotrivă, economiile vor fi cu adevărat minime, iar costurile suportate de stabilizator cu greu vor fi rambursate într-un timp scurt.

Concluzii

Stabilizatorii, prin urmare, sunt dispozitive care au funcția de a menține tensiunea stabilă, în intervalul de acel 10% care este perfect tolerat. În anumite cazuri, acestea pot servi la reducerea costurilor cu energia electrică, dar utilizarea lor acolo unde nu este nevoie reprezintă o cheltuială complet inutilă.

4.5/5 - (102 votes)

4 replies on “Stabilizator de tensiune: ce este și când trebuie să-l utilizați”

 • Andreea Dalca
  29.01.2024 at 09:00

  Un stabilizator de tensiune este un dispozitiv electronic utilizat pentru a menține o tensiune constantă într-un sistem electric, indiferent de fluctuațiile de tensiune din rețeaua electrică. Este recomandat să utilizați un stabilizator de tensiune atunci când aveți echipamente sensibile la fluctuațiile de tensiune, cum ar fi căsuțe de protecție, computere sau echipamente medicale.

 • Sebastian
  30.01.2024 at 21:00

  Foarte utilă informația! Mulțumesc pentru sfaturi!

 • Denisa Eder
  12.02.2024 at 21:00

  Îmi place că ai explicat atât de bine ce este un stabilizator de tensiune și când ar trebui să îl utilizăm. Mulțumesc pentru informații!

 • Sara
  19.02.2024 at 21:00

  Această informație este foarte utilă! Mulțumesc pentru clarificare!

Comments are closed.